Om uw huurprijs te berekenen, kijken we naar uw inkomen, uw gezin en uw woning. De Vlaamse Regering wijzigt op 1 januari 2020 de huurprijsberekening. U leest in deze brief over de veranderingen.

Wat verandert er op 1 januari 2020?

Er zijn drie elementen die wijzigen:

  1. Voor een energiezuinige woning betaalt u een energietoeslag

  2. De marktwaarde van uw woning bepalen we met een nieuw schattingsmodel

  3. De manier om uw inkomen vast te leggen wijzigt

Energiecorrectie

Als Wonen Regio Kortrijk extra geld investeerde om uw woning energiezuiniger en milieuvriendelijker te maken, dan verbruikt u minder energie en bespaart u geld op het gebruik van verwarming en warm water.

Om onze investering terug te kunnen verdienen, rekenen we een maandelijkse toeslag aan bovenop uw huurprijs. Deze toeslag heet de energiecorrectie en telt enkel voor woningen met energiezuinige investeringen, zoals een goede isolatie of een zuinige verwarmingsketel.

De grootte van deze toeslag hangt af van de hoeveelheid energie die u minder verbruikt door onze extra investering. Deze hoeveelheid energie berekenen we volgens de regels die de Vlaamse Regering vastlegde.

De uitgespaarde hoeveelheid energie rekenen we gedeeltelijk door aan het voordelige sociaal tarief. Op deze manier is deze toeslag een eerlijk bedrag dat altijd lager is dan het bedrag dat u bespaart op uw energiefactuur.

Sociale huurschatter

Uw huurprijs hangt ook af van de marktwaarde van uw woning. Dat is de prijs die u zou betalen voor een gelijkaardige woning op de private markt.

Vanaf 1 januari 2020 bepalen we de waarde van uw woning aan de hand van een schattingsmodel, de sociale huurschatter. Om de waarde te bepalen kijken we naar de ligging en andere eigenschappen, zoals het aantal slaapkamers of het bouwjaar. Op deze manier kunnen we een nog juister bedrag op de waarde van uw woning plakken.

Bepalen van het inkomen

Vanaf 1 januari 2020 houden we rekening met het inkomen van de huurders en alle meerderjarige gezinsleden. Enkel het inkomen van meerderjarige kinderen die nog kinderbijslag genieten, tellen we niet mee.

Daarnaast kijken we vanaf 1 januari 2020 naar wat u verdiende in het jaar waarop u meest recente aanslagbiljet betrekking heeft. Dat noemen we het referentie-inkomen. Dit is niet noodzakelijk voor alle gezinsleden hetzelfde jaar.

Enkel als u en uw gezin geen referentie-inkomen hebben, dan kijken we naar jullie huidige inkomsten.

Wat verandert er niet?

Als u en uw gezin meer verdienen dan de inkomensgrenzen, dan betaalt u een iets hoger aandeel. Deze solidariteitsbijdrage blijft behouden.

Uw inkomen bepaalt niet alleen uw huurprijs. Soms heeft u ook recht op een gezinskorting of een patrimoniumkorting. Die kortingen blijven bestaan.

U betaalt ook nooit minder dan de minimale huurprijs en nooit meer dan de marktwaarde (basishuurprijs) van de woning. Dit verandert niet.

Hierboven kunt u een filmpje bekijken over de wijzigingen.

Wonen Regio Kortrijk

Nieuwstraat 13
8500 Kortrijk

Neem contact op

Bel ons elke werkdag van
- 08u30 tot 12u00
14u00 tot 17u00
- op dinsdag bereikbaar
tot 18u00

056 26 02 20

Openingsuren

  • Ma 08u30 tot 11u30
  • Di 14u00 tot 18u00
  • Wo 08u30 tot 11u30
  • Do 08u30 tot 11u30
  • Vr 08u30 tot 11u30
Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.